De metamorfose van muziekfestivals

De tijden dat je alleen naar Pinkpop, Lowlands of een tentfeest in je dorp kunt gaan zijn voorbij. Wie wil kan ieder weekend losgaan op een festival. Zijn er naast deze groei in het aantal festivals nog andere veranderingen? Welke richting slaan festivals in en wat kunnen we verwachten? Mestmag.nl duikt erin.

 
 

Drie dagen vrede en muziek

“The important thing that you’ve proven to the world is that a half million kids … can get together and have three days of fun and music and have nothing but fun and music, and I God Bless You for it!”, sprak melkveehouder Max Yasgur de festivalbezoekers van Woodstock toe. Dat in 1969 op zijn weiland in Bethel, New York, plaatsvond. Het eenmalige en legendarische festival met optredens van onder meer Crosby, Stills, Nash & Young, Janis Joplin en Jimi Hendrix was één van de eerste grote muziekfestivals. Eerder dit jaar werd de festivalgrond uitgeroepen tot historisch erfgoed.

 

Als paddestoelen uit de grond

Bijna 50 jaar later lijkt het fenomeen ‘festival’ populairder dan ooit. Ons land telde vorig jaar 934 festivals, waarvan 639 muziekfestivals. Elke maand komen er festivals bij en ze worden het hele jaar door georganiseerd. “Ik denk dat de opkomst van internet hier een belangrijke rol in heeft gespeeld”, vertelt Dennis Denissen, die zijn scriptie voor de masteropleiding Creative Industries aan Radboud University schreef over de verandering binnen de festivalwereld. “Vroeger moest je gedraaid worden op de radio om publiek te bereiken. Dat werkt nog wel bij lokale radiostations, maar de nationale radio heeft nauwelijks plek voor lokaal talent. Muzikanten bereiken in deze tijd middels festivals hun publiek. Hierdoor wordt het laagdrempeliger en zie je dat in kleine dorpen ook festivals ontstaan waar best wel toffe acts spelen.”

 

Beleving

Gevestigde festivals als Pinkpop en Lowlands hadden afgelopen jaren moeite om alle kaarten te verkopen en ook blijkt een kwart van de nieuwe festivals het niet voor elkaar te krijgen een tweede editie te organiseren. Toch zijn er muziekfestivals die op het moment succesvol zijn en groeien. “Naast de traditionele festivals als Pinkpop en Lowlands, die zich vooral richten op muziek en grote namen, is er in de afgelopen jaren ruimte gekomen voor festivals met een andere strategie”, aldus Dennis. “Deze festivals liggen in de lijn van het begrip experience economy’, wat wil zeggen dat er achter het product, in dit geval een festival, een complete ervaring zit. Wat je nu ziet is dat festivals een totale beleving bieden aan de bezoeker.”

 

Bubbel

“Zo heeft Best Kept Secret alle artiesten voor jou geheim gehouden. Die ontdek je pas op het driedaagse festival in Hilvarenbeek zelf”, vertelt Dennis. “Ze programmeren goede en veel onbekende artiesten en het programma wordt laat bekend gemaakt. Naast muziek heeft het festival een food line-up en plekken zoals Tokyo Hill waar je je in hartje Tokyo waant door bijvoorbeeld karaoke te zingen, een potje te gamen of gefrituurde insecten te eten.

Down The Rabbit Hole heeft een surreële insteek waarbij je je onder laat dompelen in nieuwe ervaringen. Zo zijn er kunstinstallaties en workshops. Is er plek voor eigen inbreng door bijvoorbeeld de porto-parties, waarbij de organisatie containers plaatst en er door de bezoekers themafeesten worden georganiseerd. Je leeft een weekend lang in een bubbel waarbij praktisch elke hoek van het festival in dienst staat van het thema. Deze strategie prikkelt meerdere zintuigen en spreekt kleinere, specifieke groepen mensen aan.”

 

Toekomst

“Ik kan me voorstellen dat het twee kanten op gaat. Aan de ene kant de traditionele festivals zoals Pinkpop. Waarbij op een slimme manier wordt beseft wat popmuziek is en daarop wordt ingehaakt. Ze boekten afgelopen jaar Justin Bieber, waardoor de doorgewinterde Pinkpop-fan achterover sloeg. Maar Pinkpop beseft dat de popmuziek verandert en die dag was dan ook de enige uitverkochte dag van het festival. Aan de andere kant denk ik dat bij festivals waar de beleving centraal staat, alles nog een stap verder kan. Negatieve aanwijzingen worden uit die wereld geëlimineerd zodat je van begin tot eind helemaal in het festival zit”, aldus Dennis.

 
 

Kern

Moeilijk kiezen met al die verschillende festivals waar jouw voetjes, in teenslippers of modderige laarzen, van de vloer gaan. Maar of je nou kiest voor een traditioneel- of belevingsfestival, of voor andere vertakkingen zoals EurosjopperWe Are Electric of Mandala Festival in Brabant; de basisingrediënten voor een positieve ervaring blijven muziek en plezier hebben. And I God Bless You for it!

Muziekfestivals getipt door Dennis Denissen:

  • Down the Rabbit Hole in Beuningen, festival van MOJO concerts. Down the Rabbit Hole heeft vooralsnog, als terugreis naar hoe Lowlands ooit begon, conceptueel goud in handen. Het hele verhaal dat schuilgaat achter het festival, stelt het festival in een positie waarin ze een verrassend (rand)programma neer mogen, nee, zelfs moéten zetten. Voor een stimulans van alle zintuigen, en drie dagen lang onafgebroken ervaringen opdoen, ga je naar Down the Rabbit Hole
  • Le Guess Who? in Utrecht, elk jaar gehouden in november. De organisatie van Le Guess Who? snapt hoe het is om de hele (inter)nationale festivalwereld voor te stellen aan onontdekte artiesten. Programmeurs uit heel Europa en daarbuiten reizen af om een delicaat, non-Westers programma te zien met spannende en opvallende keuzes voor headliners (Elza Soares, Selda & Junun)
  • Beaches Brew aan de Italiaanse kust, is een vierdaags gratis muziekfestival met een boeiend muziekprogramma en bezoekers vanuit alle windstreken. Hier heb ik positieve geluiden over gehoord dus mij kun je er tijdens de volgende editie zeker vinden