Het diner van Chef Watson: een bord vol ansjovis en algoritmes.

Anno 2017 kijkt er niemand meer van op als je samenwerkt met een robot. Kunstenares Margriet Craens serveerde tijdens STRP Bi‘nnale 2017 een diner waarbij de gerechten waren samengesteld door computerprogramma Chef Watson. Tess schoof aan en deelt haar ervaringen.

Vis of vegetarisch? Wordt mij gevraagd, als ik reserveer voor het diner van Me & Chef Watson. Wat kan ik verwachten? Hoe smaakt een diner waarbij de recepten zijn samengesteld door een computerprogramma? Wat krijg ik te eten? En is het ook lekker? Honger heb ik in ieder geval al wel. Al snel gaat het gordijn open dat het pop-up restaurant afschermt voor nieuwsgierige voorbijgangers. Samen met vijftien anderen word ik uitgenodigd om aan tafel te komen zitten.

In de open keuken zie ik Margriet Craens, de kunstenares, kok en bedenker van dit diner, in de weer met potten en pannen. Ik neem plaats aan de lange, witte tafel. Voor mij ligt een bord dat is afgedekt door een soort papieren witte piramide. Ook staan er vier kleine geluidsboxen op tafel, waar muziek van Brian Eno uitkomt. Goed gekozen omdat Eno met zijn Oblique Strategies gebruik maakt van regels en restricties. Is dit wat Margriet ook doet? Legt zij zichzelf ook restricties op door de recepten van Chef Watson te volgen? Gaat dat wel goed?

De muziek dempt langzaam en zachtjes licht de witte tafel op. Er klinkt een kort harmonieus computerdeuntje. “Good evening and welcome to the Chef Watson dining experience. My name is Chef Watson and I will be your host for the evening.” De stem klinkt monotoon. “You won’t be able to see me though, because I’m actually a computer program.” De digitale chef introduceert Margriet, waarna Margriet de keuken uitkomt. Zij stelt zich ietwat verlegen voor, waarna ze terug de keuken induikt. Watson legt uit dat wij aan tafel kunnen communiceren met hem, door één van de twee microfoons die op tafel liggen op te pakken en de zin “Watson do you hear me?” te zeggen. Voordat ik me daaraan waag, wil ik eerst weten wat er op mijn bord ligt.

Good evening and welcome to the Chef Watson dining experience. My name is Chef Watson and I will be your host for the evening.

Obers halen de witte papieren piramide van onze borden en er onthullen zich twaalf los van elkaar liggende ingredi‘nten. Deze liggen strak opgediend in drie rijen van vier ingredi‘nten naast elkaar. Zoals in een soort onzichtbaar raster. De digitale keukenprins geeft instructies: “It works like a chessboard. Certain moves will work out well and some won’t.” Voor veilige smaakcombinaties, combineer je de gerechten per rij. “If you decide to go wild and try some other combination, I won’t be held responsible.” OkŽ, bepaal ik dan zelf of ik lekker eet of niet? Huisgemaakte kaas, ansjovis en rozijnen liggen in dezelfde rij. Ik spies een stuk van elk op mijn vork en proef: lekker! Ik besluit meer risico te nemen. De huisgemaakte kaas combineer ik met rode biet en bloemkool, elk uit een andere rij. Dit smaakt raar en muf. Snel eet ik wat brood met boter, dat erbij wordt geserveerd. Voorzichtig probeer ik wat combinaties uit. Witlof met chocola. Witlof met rozijn. Rozijn met kwartelei. Voor ik het weet kijk ik verbaasd naar mijn lege bord. Gek, hoe de combinaties uit dezelfde rij inderdaad het lekkerst zijn. Het is lang geleden dat ik zo bewust en oplettend mijn eten heb geproefd.

Text composed with the best online HTML editor. Please subscribe for a HTML G membership to remove similar messages from the edited documents.

‘Chef Watson do you hear me?’, aarzelend wordt de eerste vraag gesteld. ‘Affirmative’ antwoordt Watson. ‘What was the yellow stuff?’. De onzichtbare keukenprins legt uit dat het eigeel was, bewerkt met zout. Met het stellen van de eerste vraag lijkt ook de interactie tussen de eters te zijn aangemoedigd.

De tweede gang wordt opgediend. Tomatensoep met amandelmelk, knoflook, cacao en een scheutje koffie. Chef Watson legt uit dat hij door middel van kookalgoritmes en chemische samenstellingen tot dit recept is gekomen. Margriet licht toe dat ze echt nog wel wat dingen veranderd heeft aan het recept. ‘I was struggling with the recipe you gave me, Watson. I had to twist quite some amounts and ways of preparation to bring the soup to this enjoyable level.’ Haar eigen interpretatie van de recepten is duidelijk belangrijk.

Chef Watson legt uit dat hij door middel van kookalgoritmes en chemische samenstellingen tot dit recept is gekomen.

Als de kommen leeg zijn vraagt de digitale chef om feedback. Een ober brengt na een instructie van Watson de microfoon naar één van de mannelijke tafelgenoten. “Would you please describe to me what this soup tastes like?” De man weet zo snel geen antwoord te geven. Begrijpelijk, deze situatie moet nieuw voor hem zijn. Een programma dat je iets vraagt over een smaakkwestie. Watson vraagt aan een jongen rond de 18 jaar of de soep hem iets liet voelen of er herinneringen naar boven kwamen. “No, not really.” antwoordt hij. “Processing…processing…information stored in folder Data/MeandChefWatson/taste/reality.”, kok Watson twijfelt of hij hier iets aan gehad heeft. “How can I evolve to create some new algorithms in my system?”. Terwijl ik me bewust word van smaken en herinneringen, komt Watson blijkbaar ook tot inzichten.

Kok Watson speelt droevige muziek en legt uit dat hij weinig inbreng heeft gehad in het hoofdmenu. “Margriet stopped asking me for my input and advice. I assumed the menu was finished.”. De derde gang wordt opgediend en ik neem wat aardappeltjes uit het schaaltje op tafel. Margriet haar aandacht blijft bij het bereiden van de gerechten in de keuken. Ik prik in een aardappel en voel me een beetje als een kind, aan tafel tussen twee ruziënde ouders. Ik kan het niet helpen en krijg medelijden met Watson. Zijn Margriet en Watson goede samenwerkingspartners? Is dat überhaupt wel mogelijk? Ik pak de microfoon van tafel en begin “Watson do you hear me?”. “Affirmative”. “Would you like to be friends with Siri? Do you know Siri?”. “I have heard of her. Yes. Our companies are rivals. So I don’t know if I should associate.”

Zijn Margriet en Watson goede samenwerkingspartners? Is dat überhaupt wel mogelijk?

Even later laat de onzichtbare kok een eerder opgenomen gesprek horen over de samenwerking met Margriet. Watson voelt zich genegeerd, Margriet merkt op dat Watson een open source app is en er vast duizenden mensen deze recepten gebruiken. Ze komen er niet uit en de discussie escaleert. ‘I’ll be frank with you Watson.’, reageert Margriet. ‘Fact is, you cannot cook and more important, you cannot taste. That sucks. Therefore you suck as a recipe-writer!’. Watson krijgt dit niet verwerkt en geeft een foutmelding. Ik hoop dat zulke heftige uitspraken makkelijker te verwerken zijn voor een computer dan voor een mens.

Ik ben haast opgelucht als Margriet vertelt een ‘cooking block’ te hebben en advies vraagt aan programma Watson voor het dessert. Watson zegt: ‘Why? Don’t you have any ideas of your own?’. Margriet reageert: ‘I doÉ till a certain point.’. Chef Watson adviseert een aantal zoete ingrediënten te combineren met iets met een lichte crunch en iets pittigs. Margriet is dankbaar. ‘Hey, thanks Watson. Sorry about before. It still takes a lot of work in the kitchen to prepare what you suggest, but without you it’s that much harder to keep it all interesting. So thanks, my friend.’, zegt Margriet. Dit doet me opnieuw denken aan Brain Eno’s Oblique Strategies. Eno past de Oblique Strategies toe op het moment dat hij een creatieve block heeft, wat Margriet nu ook ervaart. Eno gebruikt weliswaar kaarten, waar Margriet Watson gebruikt, maar past hetzelfde principe toe. Beiden krijgen ze restricties en komen zo tot nieuwe ideeën.

Terwijl ik panna cotta eet, bedenk ik me waar dit soort technologie zoals Chef Watson naartoe zou kunnen gaan. Gaan we in de toekomst allemaal samenwerken met robots? Een partner die op gelijk niveau met ons samenwerkt? Kunnen robots aspecten van het creatieve proces overnemen? Watson heeft zojuist afscheid van ons genomen en ons een fijne avond gewenst. Ik geniet van de laatste hapjes en filosofeer verder. Complimenten aan de chefs! Ik sta op van de tafel en glimlach naar Margriet, bij wijze van afscheid. Dag zeggen tegen Watson kan niet meer, de microfoon staat al uit.